Utvalgte reguleringer i NS 8411 og NS 8412 – nye standardkontrakter for kjøp av byggevarer

NS 8411 og NS 8412 er nye standardkontrakter for kjøp av byggevarer, som kom i juni 2024. De gjelder henholdsvis hyllevarer og tilvirkede produkter, og erstatter standardkontrakten NS 8409 fra 2008.

I et tidligere blogginnlegg har vi gitt en enkel oversikt over når de nye standardkontraktene er ment å brukes. I dette innlegget skal vi kort omtale utvalgte reguleringer i NS 8411 og NS 8412.

Avtaleinngåelse og ordrebekreftelse

En nyhet i NS 8411 og NS 8412 er at det er inntatt regler om selve avtaleinngåelsen, dvs. regler om hvordan bindende avtale om kjøp kommer i stand. Disse reglene om avtaleinngåelse vil gjelde bl.a. dersom partene har avtalt at de skal det. Vi finner ikke tilsvarende regler i bygge- og anleggskontraktene NS 8405, NS 8407 etc.

I denne forbindelse er det også inntatt en bestemmelse om ordrebekreftelse. Bransjen har benyttet seg av ordrebekreftelser på mange ulike måter, og det har nok rådet misoppfatninger hos mange om hvilken rettslig betydning disse har i ulike tilfeller.

Ifølge reglene i NS 8411 og NS 8412 er ordrebekreftelsens primære funksjon å stadfeste hva partene allerede har inngått en bindende avtale om.

Endringer av produktene som kjøpes

NS 8412, som gjelder tilvirkningskjøp, har detaljerte regler om endringer av de bestilte produktene etter avtaleinngåelse. Her reguleres bl.a. kjøpers rett til å pålegge endringer og hvordan slike endringer påvirker både pris og tidsfrister. Dette er tematikk vi kjenner godt fra standardkontraktene for bygge- og anleggsarbeider, herunder NS 8405 og NS 8407.

NS 8409, som skulle kunne brukes både ved kjøp av hyllevarer og ved tilvirkningskjøp, ga kjøper en rett til å bestille endringer ved tilvirkningskjøp, men sa svært lite utover dette om de nærmere spørsmålene som reises ved slik bestilling. Vi har i NS 8412 fått et langt mer sofistikert regelsett om endringer i tilvirkningskjøp enn vi hadde i NS 8409.

I NS 8411, som gjelder hyllevarer, kan ikke kjøper ensidig pålegge endringer.

Ansvarsbegrensninger ved erstatning | dagmulkt

NS 8411 og NS 8412 inneholder enkelte ansvarsbegrensninger for selgers erstatningsansvar ved forsinkelse og mangler ved produktet, som vi ikke finner igjen i NS 8409.

Det er også greit å være obs på at i NS 8411 og NS 8412 er dagmulkt ved forsinkelse noe som må avtales særskilt for at det skal kunne påløpe. Slik var løsningen også i NS 8409. Dette er annerledes enn i standardkontraktene NS 8405 og NS 8407 for entreprise, hvor oversittelse av sluttfristen automatisk utløser dagmulkt.

Reklamasjonsfrister ved mangler

I tillegg til absolutt reklamasjonsfrist, har NS 8411 og NS 8412 finmaskede systemer for det vi kan kalle relative reklamasjonsfrister, med flere ulike relative reklamasjonsfrister, bl.a. etter ulike typer kontroller som kjøper skal gjøre. Disse fristene er det viktig at kjøper har god kontroll på. Det finnes unntak fra reklamasjonsfristene ved bl.a. grov uaktsomhet på selgers side.

Reklamasjonsreglene er annerledes enn i NS 8409.

Faktureringstidspunkter

NS 8411 gir selger rett til å fakturere når varene er levert, slik regelen også var i NS 8409.

NS 8412 har på sin side et mer finmasket system, hvor betalingen deles opp i flere avdrag basert på milepæler i kontraktsgjennomføringen. De ulike avdragene har noe ulike betalingsfrister.

Forrykkelse av avtalebalansen (hardship)

En ny og viktig regulering i både NS 8411 og NS 8412 er bestemmelsene som på nærmere vilkår gir hver av partene rett til å kreve reforhandling av pris og andre avtalevilkår dersom det oppstår force majeure-begivenheter som drastisk endrer avtalebalansen. Slike «hardship»-regler fantes ikke i NS 8409, og finnes heller ikke i standardkontraktene for entreprise. Verdenssituasjonen de siste årene med både pandemi og krig, og konsekvensene av dette, har vist at det kan være behov for denne type reguleringer.

Tvisteløsning

NS 8411 og NS 8412 har langt mer detaljerte regler for tvisteløsning enn NS 8409. Hver part kan nå kreve at det skal benyttes mekling eller veiledende ekspertavgjørelse ved tvister.

Det er gitt utførlige regler om hvordan mekling skal planlegges og gjennomføres, og det blir interessant å se om disse reglene kan bli en inspirasjon også for mekling i entreprisetvister.

Forhåpentligvis bidrar de nye reglene til at flere tvister løses utenfor domstolene eller voldgift.

 

Relaterte artikler