Nyhetsbrev innen EU og konkurranserett - vi gir deg de viktigste nyhetene
Vi er glade for å kunne presentere vårt første nyhetsbrev dedikert til utviklingen innen EØS-, konkurranse- og statsstøtterett. Målet vårt er å gi deg oversikt over viktige nyheter, trender og regelendringer som kan påvirke virksomheter i Norge og Europa.
Konkurransetilsynet på besøk hos kjøreskoler
Konkurransetilsynet banket uanmeldt på døren til flere ikke navngitte kjøreskoler i november for å gjennomføre bevissikring, eller et såkalt «dawn raid» eller «razzia». Undersøkelser pågår, knyttet til mistanke om et mulig ulovlig samarbeid mellom skolene etter konkurranseloven § 10. På dette tidspunktet er det ikke kjent hva slags type samarbeid kjøreskolene er mistenkt for. Om saken ruller videre til varsel om vedtak, eller blir parkert, får vi vente på oppdatering om.
Mens tilsynet åpner en sak, lukkes en annen: Tiltakene for Foodora forlenges ikke.
I februar 2021 åpnet Konkurransetilsynet etterforskningssak mot matleveringsselskapet Foodora for mistanke om brudd på konkurranselovens forbud mot misbruk av dominerende stilling. Året etter ble etterforskningssaken mot Foodora avsluttet med vedtak om avhjelpende tiltak. Selskapet forpliktet seg til å ikke ha eksklusivavtaler, eller drive ekskluderende praksis overfor restaurantene som bruker deres bestillingsplattform.
Vedtakets opprinnelige varighet på tre år går i disse dager mot slutten, og i den forbindelse har tilsynet vurdert behovet for å forlenge tiltakene. Etter en samlet vurdering konkluderer tilsynet med at tiltakene ikke forlenges. Tilsynet viser til at markedet for matbestillingsplattformer har bedret seg i perioden vedtaket har virket, særlig har konkurrenten Wolt hatt en betydelig vekst. Wolt har nå tilstedeværelse i mer enn 50 byer eller steder i Norge, til sammenligning med 6 steder i 2022. Etter 17. januar 2025 vil ikke Foodora lengre være særskilt underlagt tiltakene fra tilsynets vedtak.
Mer om tilsynets vedtak om avhjelpende tiltak finner du her.
Et selskap som ikke tynges av konkurransemyndigheter er slankemiddelgiganten Novo Nordisk.
Danske Novo Nordisk står bak medisinene Wegovy og Ozempic. Medisinene inneholder virkestoffet semaglutid som opprinnelig ble brukt til behandling av diabetes. Etter at virkestoffet ble godkjent også for vektkontroll, har selskapet raskt blitt Europas mest verdifulle. Selskapets morselskap, Novo Holdings, har nå fått klarsignal fra EU-Kommisjonen til å kjøpe Catalent, som er en global gigant innen produksjon og utvikling av legemidler på vegne av farmasøytiske selskaper. Kommisjonen fant ikke grunnlag for at transaksjonen ville føre til konkurranseproblemer på noen av markedene som ble undersøkt.
Flyer om Fri Flyt er SANDS’ månedlige oppsummering av høydepunkter i EØS- og konkurranseretten.
*Marita Lippert har tidligere vært involvert i Foodora-saken hos Konkurransetilsynet, men har ingen bindinger på publiseringstidspunktet.