Ferieavvikling - Hvem bestemmer tidspunktet for ferie?

Ferieloven bygger på prinsippet om at arbeidsgiver ensidig kan bestemme når ansatte skal ta ut ferie. Dette blir gjerne betegnet som en del av arbeidsgivers styringsrett. Ferieloven setter likevel visse begrensninger for arbeidsgivers styringsrett. Så hva sier ferieloven om tidspunktet for ferieavvikling?

Hvor lang ferie har man krav på?

Alle arbeidstakere har rett til minimum 25 virkedager med ferie hvert år.  Siden lørdag regnes som virkedag, vil det si 4 uker og én dag. Det er vanlig at ansatte med kollektiv tariffavtale eller individuell avtale med arbeidsgiver har rett til fem uker ferie. 

Er arbeidstaker forpliktet til å ta ut ferie?

Arbeidsgiver har en lovbestemt plikt til å sørge for at ferien avvikles hvert år. Arbeidstakere har på sin side en rett og plikt til å avvikle ferie, og kan derfor ikke motsette seg å avvikle ferie innenfor ferieåret - med mindre de ikke har full opptjening av feriepenger. 

Ansatte uten full opptjening av feriepenger har rett til å avvikle ferie, men ingen plikt til å avvikle ferie i den grad feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet i ferien. Det er kun i den grad feriepengene dekker lønnsbortfallet at arbeidsgiver kan pålegge den ansatte å ta ut ferie. For eksempel vil arbeidsgiver ikke kunne tvinge en nyansatt uten opptjente feriepenger til å avvikle ferie. 

Når skal ferien tas ut?

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte fastsetting av ferietid og oppsetting av ferielister med den enkelte arbeidstaker eller tillitsvalgte. Oppnås ikke enighet, bestemmer arbeidsgiver tiden for ferie. Arbeidstaker har likevel krav på å få informasjon om tidspunktet for ferie så tidlig som mulig, og senest 2 måneder før ferien. 

Selv om det er arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for ferie, kan arbeidstaker likevel kreve at hovedferien (18 virkedager) skal avvikles mellom 1. juni og 30. september i ferieåret. I tillegg kan arbeidstaker kreve at restferien (7 virkedager) skal avvikles samlet innenfor ferieåret. Utover disse begrensningene står arbeidsgiver altså fritt til å bestemme tidspunktet for ferieavvikling. 

Kan arbeidsgiver endre tidspunktet for ferieavvikling?

Når arbeidsgiver har meddelt et ferietidspunkt til arbeidstaker, har arbeidsgiver en viss adgang til å endre tidspunktet for ferien. En slik endring kan arbeidsgiver kun gjøre dersom det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser, og avvikling av den fastsatte ferien vil skape vesentlige driftsproblemer. Endring av ferietidspunktet kan ikke skje dersom arbeidsgiver kan skaffe en vikar/stedfortreder for den ansatte.  

Før arbeidsgiver endrer tidspunktet for ferien plikter arbeidsgiver å drøfte spørsmålet med arbeidstaker. Under drøftingen må arbeidstaker opplyse om merutgifter som vil kreves erstattet av arbeidsgiver dersom tidspunktet for ferien endres. Arbeidstaker kan nemlig kreve erstatning for dokumenterte merutgifter som følge av omlegging av ferien. Merutgifter som arbeidstaker ikke har opplyst om under drøftingen, kan kun i begrenset grad kreves erstattet. 

Ferieavvikling ved ansettelse i ferieåret

Ansatte som skifter arbeidsgiver i løpet av ferieåret, kan også ha rett til å avvikle ferie hos ny arbeidsgiver. I disse tilfellene vil lengden av ferien være avhengig av når arbeidstaker tiltrer stillingen hos ny arbeidsgiver. 

Ansatte som tiltrer stillingen senest 30. september i ferieåret har i utgangspunktet krav på full ferie, det vil si 25 virkedager ferie. Ansatte som tiltrer etter 30. september, har derimot kun rett til 6 virkedager ferie. 

Dersom den ansatte allerede har avviklet full ferie hos tidligere arbeidsgiver, kan det ikke kreves flere feriedager hos ny arbeidsgiver. Ansatte som tiltrer en ny stilling i ferieåret, har altså kun rett til å avvikle lovbestemte feriedager som gjenstår ved bytte av arbeidsgiver. For eksempel kan en ansatt som har avviklet tre uker ferie hos tidligere arbeidsgiver kun kreve de resterende syv virkedagene hos ny arbeidsgiver. 

Ferieavvikling ved ekstraferie for ansatte over 60 år

Ansatte som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har rett til ekstraferie på 6 virkedager. 

I motsetning til avvikling av alminnelig ferie bestemmer den ansatte selv tidspunktet for avvikling av ekstraferien. Arbeidstaker kan velge å ta ut ekstraferien samlet eller med en eller flere dager om gangen. Merk likevel at dersom ferien deles, har arbeidstaker kun krav på ferie så mange arbeidsdager som vedkommende normalt har i løpet av én uke. 

Ved avvikling av ekstraferie plikter arbeidstaker å gi arbeidsgiver minst 2 ukers varsel før avvikling av ekstraferien. 

Har du flere spørsmål rundt arbeidsgivers styringsrett? Sjekk ut “Kort forklart: Endringer i arbeidsforhold – hva kan arbeidsgiver bestemme?”

Vil du vite mer?

Hvis du er usikker på ferieavvikling og regelverket rundt dette så står vi i SANDS’ arbeidsrettsteam klare til å bistå deg. Vi hjelper jevnlig arbeidsgivere som ønsker å gjøre endringer i virksomheten. Ta gjerne kontakt med oss.