Energidepartementet foreslår at arbeidsmiljøloven skal gjelde for fornybar energiproduksjon til havs

Energidepartementet fremmet 28. mars 2025 et lovforslag om endringer i arbeidsmiljøloven for å gjøre den gjeldende for fornybar energiproduksjon til havs.

Bakgrunn for lovforslaget

Regjeringen satser stort på havvind og har som mål å tildele områder for 30 GW havvind innen 2040. Denne satsingen skal øke produksjonen av fornybar energi og bidra til å redusere klimagassutslippene.

Fornybar energiproduksjon til havs reguleres av havenergiloven (lov 4. juni 2010 nr. 21). Havindustritilsynet utarbeider nå en ny forskrift for sikkerhet og arbeidsmiljø i denne sektoren. For at denne forskriften skal ha tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag, er det behov for å gjøre arbeidsmiljøloven gjeldende for denne virksomheten. Formålet er å legge til rette for, og sikre gode arbeidsforhold for arbeidstakere som skal arbeide i havvindnæringen og annen fornybar industrivirksomhet til havs.

Hva innebærer endringen?

Den foreslåtte endringen innebærer en revidering og presisering av arbeidsmiljøloven § 1-3. Departementet foreslår overskriften til bestemmelsen fra «Petroleumsvirksomhet til havs» til «Virksomhet til havs» for å tydeliggjøre at regelen gjelder mer enn petroleumsvirksomhet.

Videre foreslå departementet at det i bestemmelsen må presiseres at loven skal gjelde for virksomhet i forbindelse med fornybar energiproduksjon samt omforming og overføring av elektrisk energi til havs. Slik den nåværende ordlyd i lovteksten lyder er det ikke klart at den omfatter energiproduksjon til havs utover petroleumsnæringen. Departementet foreslår at nytt annet ledd i arbeidsmiljøloven § 1-3 skal lyde:

Loven gjelder i forbindelse med fornybar energiproduksjon og omforming og overføring av elektrisk energi til havs

Videre ønsker departementet en lik regulering av fornybar energiproduksjon og petroleumsvirksomhet når det gjelder det geografiske virkeområdet utenfor den norske delen av kontinentalsokkelen. Departementet foreslår at dette kan fremgå av nytt tredje ledd ved en henvisning til annet ledd på følgende måte:

Loven gjelder for virksomhet som nevnt i første [og annet ledd] i området utenfor den norske del av kontinentalsokkelen dersom dette følger av særskilt avtale med fremmed stat eller av folkeretten for øvrig.

Til slutt foreslår departementet språklige justeringer i det nåværende tredje ledd, som blir nytt fjerde ledd. Disse endringene er utelukkende språklige og medfører ingen materielle endringer.

SANDS Green

Det grønne skiftet angår hele næringslivet. Alt fra små, lokale familiebedrifter til store børsnoterte selskaper er allerede underlagt strenge regler, samtidig som de vil bli nødt til å tilpasse seg nye krav og reguleringer i de kommende årene. Dette skaper utfordringer, men byr også på store muligheter. Våre advokater har den nødvendige spisskompetansen til å yte verdifull rådgivning om hvordan bedrifter påvirkes av og bør innrette seg for å ta del i det grønne skiftet. Ta kontakt med en av våre spesialister innenfor din bransje for en samtale om hvordan vi kan bistå dere i dette viktige arbeidet.

På denne siden kan du finne informasjon om hvordan det grønne skiftet påvirker bedrifter i alle bransjer og næringer. 

SANDS Blue

Felles for selskaper med virksomhet knyttet til sjø og hav er at de har behov for rådgivning innenfor en rekke juridiske fagfelt. Dette kan mange advokatfirmaer tilby. SANDS kan i tillegg tilby noe mer. Med kontor i seks av de største kystbyene, kjenner vi næringene fra innsiden. Vi kjenner både utfordringene og problemstillingene som havnæringene møter, og hvilket handlingsrom som finnes innenfor regelverket.

På denne siden kan du finne informasjon om juridiske problemstillinger som er særlig aktuelle for de "blå" næringene.